torstai 14. lokakuuta 2010

"Luovuuden ulottuvuuksista"

Rohkea ja hallittu hyppy luovuuteen -luentosarjan 24.9.–20.10. viides luento "Luovuuden ulottuvuuksista" järjestetään Lappeenrannan teknillisen yliopiston Skinnarila-salissa 20.10. klo 18.

HALLITTU ALASTULO:
ke 20.10.2010 klo 18 luovuuden ulottuvuuksista
tutkimusjohtaja Esa-Matti Järvinen
muotoilija Ristomatti Ratia


Tutkimusjohtaja KT Esa-Matti Järvinen käsittelee luovuutta käytännönläheisistä ja arkielämään liittyvistä näkökulmista. Esityksen teemoina ovat luovuudelle otolliset edellytykset, ympäristöt ja ilmapiiri. Minkälaisista lähtökohdista ponnistavat maailmaamme muuttavat innovaattorit? Ovatko he koulussa menestyneitä opettajan unelmaoppilaita vai onko asia juuri päinvastoin? Näistä näkökulmista Järvinen tarkastelee myös koulujärjestelmämme mahdollisuuksia olla edistämässä luovaa toimintaa ja innovatiivisuutta. Esitys sisältää runsaasti asiaa havainnollistavia käytännön esimerkkejä.

KT Esa-Matti Järvinen toimii Oulun yliopiston teknologiakasvatuskeskuksen Teknokkaan tutkimusjohtajana (www.teknokas.fi). Järvinen on tutkinut mm. lasten ongelmanratkaisuprosesseja ja luovuutta teknologiakasvatuksessa ja näihin liittyen julkaissut useita artikkeleita alan kansainvälisissä julkaisuissa. Järvinen on erikoistunut innovatiivisuuteen ja luovuuteen kannustavien oppimisympäristöjen ja niihin liittyvien opetusmateriaalin kehittämiseen.

Illan toisessa esityksessä muotoilija ja Ratia Brand Co Oy:n taiteellinen johtaja Ristomatti Ratia poimii esimerkkejä luovuuden ponnahduslaudoista, kuten alitajunnasta, sanasta, pelon tunteesta sekä aivan tavallisista ihmisiä ympäröivistä asioista. Esityksessä käydään läpi mm. Marimekon Olkalaukun, Palaset-sisustuselementin ja Sauntonttu-kiukaan synty ideasta tuotteeksi.

Muotoilija Ristomatti Ratian suunnittelemien tuotteiden kirjo on valtava. Mukaan mahtuu lukuisia tuttuja klassikkoja, joista monet ovat edelleen tuotannossa. Tuotesuunnittelun lähtökohtana on usein sisustus, mitä Ratia pitääkin omimpana suunnittelun alueenaan. Vuodesta 1998 suunnittelutyö on keskittynyt oman Ristomatti Ratia- tuotemerkin alle. Tuotemerkkiä edustaa Ratia Brand Co. (www.ratia.com, www.ratiashop.com ), joka suunnittelee lähinnä kodin sisustukseen ja vaatetukseen liittyviä tuotteita eri asiakkaille. Nämä tuotteet ilmentävät Ratia Lifestyleä, jonka tunnusmerkkejä ovat korkea laatu, hyvä muotoilu, raikkaus ja rento eleganssi.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!


Etelä-Karjala-instituutin/LUT studia generalia -yleisöluentosarja 2010:
*
ROHKEA ULOSHYPPY:
pe 24.9.2010 klo 18 Luovat alueet, alueet luovat
kasvatustieteen tohtori Jussi T. Koski ja professori Kalle Michelsen
*
VAPAAPUDOTUS:
ke 29.9.2010 klo 18 Luovat yksilöt luovat kulttuuria
kirjailija, kulttuurivaikuttaja Claes Andersson, taitelija Sari Kaasinen ja toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti
*
OIKEA AJOITUS:
ke 6.10.2010 klo 18 Luovat johtajat kehittävät organisaatioita
erikoistutkija Tuija Oikarinen, professori Marko Torkkeli ja johtaja Mikko Ojapelto
*
VARMA OHJAAMINEN:
ke 13.10.2010 klo 18 Luovat insinöörit luovat teknologiaa
professori Juha Varis ja pienyrittäjä Jarmo Alamäki
*
HALLITTU ALASTULO
ke 20.10.2010 klo 18 …luovuuden ulottuvuuksista
tutkimusjohtaja Esa-Matti Järvinen ja muotoilija Ristomatti Ratia
Luentosarjasta vastaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston Etelä-Karjala-instituutti.

Lisätietoja luentosarjasta ja koko sarjan ohjelma: Rohkea ja hallittu hyppy luovuuteen

Ei kommentteja: