keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Karjalan kannaksen historia ja kulttuuri yleisöluennon aiheena 15.11. klo 18

Hovin Hengen luento- ja keskusteluilta
Maanantaina 15.11. klo 18 Skinnarilan Hovissa (Skinnarilankatu 36), Lappeenranta

Karjalan kannaksen historia ja kulttuuri

Maanantaina 15.11. klo 18 Skinnarilan Hovissa järjestetään Hovin Henki -ilta, jossa käsitellään Karjalan kannaksen historiaa ja kulttuuria niin Suomen kuin Venäjänkin kannalta. Tilaisuuteen toivotetaan tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton. Ilta sisältää alustuksen, musiikkiesityksen, pientä iltapalaa sekä keskustelua.

Tilaisuudessa on kolme venäläistä alustajaa: Molodezhnojen kunnanjohtaja Irina Aleksandrovna, paikallishistorioitsija, kirjailija Nina Vasiljevna sekä Jalkalan museon vanhempi tutkija Valentina Pavlovna. Alustajat kertovat omasta työstään ja harrastuksestaan Kannaksen historian ja kulttuurin parissa. Neljäntenä alustuksena illassa kuullaan Anu Talkan puheenvuoro siitä, miten Suomessa harrastetaan ja tehdään Karjalan Kannaksen tutkimusta sekä pidetään yllä karjalaista kulttuuria.

Tilaisuuteen saapuu vieraaksi ryhmä historian harrastajia ja kaupungin virkamiehiä Zelenogorskista (ent. Terijoki) ja Molodezhnojen kunnasta (ent. Metsäkylä). Ryhmän johtaja on Nina Grigoreva, joka toimii Chernaja rechka -sanatorion museonhoitajana ja on kirjoittanut kirjoja paikallisesta historiasta. Ryhmä toivoo voivansa tutustua ja luoda kontakteja paikallisiin yhdistyksiin, historian harrastajiin ja aiheesta kiinnostuneisiin.

Alustusten jälkeen sana on vapaa, ja yleisö saa kommentoida sekä esittää kysymyksiään alustajille.

Paikalla on tulkki.

Tilaisuus alkaa pienellä iltapalalla ja tarjolla on myös musiikillista antia, josta vastaavat Lappeenrannan musiikkiopiston oppilaat. Illan järjestää Etelä-Karjala-instituutti/Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja iltaa emännöivät suunnittelija Tanja Karppinen ja tutkija Virpi Kaisto.

Hovin Henki on luento- ja keskustelusarja, jossa käsitellään aiheita elämän eri alueilta. Sarjan tilaisuudet ovat aina maksuttomia ja kaikille kiinnostuneille avoimia. Seuraava Hovin Henki järjestetään 13.12.2010 klo 18, jolloin vuorossa on joulubrunssi runoillan muodossa.

Iltojen järjestäjinä toimivat Etelä-Karjala-instituutti/LUT, Etelä-Karjalan kesäyliopisto ja Seurakuntien yliopistotoiminta ja. Sarja jatkuu keväällä 2011.

TERVETULOA!

Lisätietoja:

Etelä-Karjala-instituutti/Lappeenrannan teknillinen yliopisto: www.lut.fi/eki, etela-karjala-instituutti@lut.fi, (05) 621 7002, PL 20, 53851 LPR

Etelä-Karjalan kesäyliopiston Lappeenrannan yksikkö: www.kesyli.net, lappeenranta@kesyli.net, (05) 541 2830, Koulukatu 11, 3. krs, 53100 LPR

Seurakuntien yliopistotoiminta: www.evl.fi/srk/lappeenranta/oppilaitostoiminta, sakari.kiiskinen@evl.fi, 040 590 6013

1 kommentti:

Tanja Karppinen kirjoitti...

Marraskuisen sateisen illan pimeys ja ankeus väistyivät, kun Skinnarilan hovin kynttilöiden loisteessa kuuntelimme Hovin henki -tilaisuuden aluksi kaunista suomalaista klassista musiikkia Anni Kaurian laulamana ja Sini Kouvosen säestämänä. Oskar Merikannon ja Sibeliuksen sävellysten soidessa nautimme teetä ja kaalipiirakoita.

Salissa oli lämmin ja tiivis tunnelma, kun neljä alustajaamme kertoivat Karjalan kannaksen historiasta ja kulttuurista, kukin omasta näkökulmastaan.

Tilaisuudessa oli paljon väkeä, reilut kuutisenkymmentä henkeä, joka tarkoitti sitä, ettemme kaikki mahtuneet "luentosaliin", vaan kuuntelimme alustuksia viereisestä huoneesta. Puhujat olivat onneksi kuuluvia ja selkeitä, kuten myös tulkki, joten alustusten seuraaminen ei häiriintynyt. ja toisaalta, venäläiset vieraamme olivat otettuja saamastaan huomiosta. Ilmeisesti myös kontakteja solmittiin, kahdenkeskisiäkin keskusteluja käytiin alustusten jälkeen aktiivisesti.

Olemme Hovin hengen työryhmässä muutamaan otteeseen miettineet Hovin hengen siirtämistä isompiin tiloihin, ei ehkä kokonaan, mutta joitain iltoja. Luentoiltojen väkimäärää on kuitenkin etukäteen todella vaikea arvioida, koska aiheen ja alustajien lisäksi siihen vaikuttavat mm. kilpailevat tapahtumat ja sää. Useimmiten hoviin mahdutaan ongelmitta.

Ja Skinnarilan hovi on kuitenkin perinteinen paikka Hovin hengelle. Hovissa on myös käytettävissä illoissa usein tarvittavat keittiö ja flyygeli, jotka monista muista tarjolla olevista tiloista puuttuvat. Puhumattakaan hovin ainutlaatuisesta miljööstä ja tunnelmasta! Hovi on jo sinällään näkemisen arvoinen paikka. Venäläiset vieraammekin ihailivat eilen hovia ja lahjoittivat hoviin myös taulun. Hovi kyllä puoltaa paikkaansa tämäntyyppisten luento- ja keskustelutilaisuuksien järjestämistilana.

Illasta jäi oikein hyvä mieli meille järjestäjille. Hymyillen ja kiitellen poistuivat myös vieraat ja kuulijat.

Kiitos kaikille iltaan osallistuneille!